Dieta roślinna
Wprowadzenie do żywienia agam oraz informacja na temat ilości pokarmu roślinnego w diecie i jej zależności od wieku agamy znajdują się tutaj : http://pogona.pl/artykuly_36_niezbedna-dieta.html
Pokarm roślinny nie może pochodzić z miejsc, w których istnieje ryzyko zanieczyszczenia go ze strony ruchu ulicznego, przemysłu- dlatego też zbieramy rośliny rosnące w odległości minimum 300 metrów od ruchliwej ulicy.
Liście, kiełki, owoce, warzywa podajemy agamom (po uprzednim umyciu i pokrojeniu) w osobnej misce. Wskazane jest również wcześniejsze podsuszenie pokarmu w szczególności zioła, marchew czy trzykrotkę (zmniejsza to znacznie ryzyko wystąpienia rozwolnienia).
Poniżej zostały wyszczególnione rośliny, warzywa, owoce, którą mogą być podawane agamom brodatym, co może okazać się pomocne w skomponowaniu odpowiedniej diety dla agam brodatych, zapewnienia jak największej ilości urozmaiceń.
Należy pamiętać, że owoce i warzywa powinny stanowić jedynie urozmaicenie, dodatek do diety podawany okazjonalnie - rzadko. Zdecydowanie częściej możemy sięgać po rośliny zielone, liście, zioła, które są dozwolone do skarmiania.
Zielony | Rośliny, owoce, warzywa przeznaczone do codziennego skarmiania |
Biały | Rośliny, owoce, warzywa, które powinny być skarmiane okazjonalnie |
Niebieski | Rośliny, owoce, warzywa, które powinny być skarmiane rzadko |
Czerwony | Rośliny, owoce, warzywa, które nigdy nie powinny być skarmiane! |
Ca:P | Tłuszcz | Błonnik | Cukier | Woda | Proteiny | Witaminy | |
Liście, pędy, kiełki | |||||||
Trzykrotka | |||||||
Pasiatka zwisła | |||||||
Kwiaty, liście mniszka lekarskiego (mlecz) |
2,8:1 | 7% | 3,5% | 2,4% | 86% | 2,7% | Duża zawartość wapnia i witaminy A |
Bazylia | 2,2:1 | 6% | 3,9% | 90% | 2,5% | Duża zawartość witaminy A | |
Kolendra | 1,4:1 | 5% | 2,8% | 92% | 2,1% | Duża zawartość witaminy A | |
Melisa | |||||||
Mięta | |||||||
Lucerna (zarówno kiełki, jak i dorosłe rośliny) |
6,9:1 | ||||||
Kwiaty, liście koniczyny | |||||||
Szczypiorek | 1,6:1 | 7% | 2,5% | 91% | 3,3% | Duża zawartość witaminy C i A | |
Natka pietruszki | 2,4:1 | 8% | 3,3% | 1,1% | 88% | 3,0% | Duża zawartość witaminy C (13%) i witaminy A |
Natka marchewki | |||||||
Koperek | |||||||
Rzeżucha | 2:1 | 1% | 5% | 4% | 95% | 2,3% | Duża zawartość witaminy C (4%) i witaminy A |
Liście akacji (robinia akacjowa) | |||||||
Liście groszku | |||||||
Liście malin | |||||||
Liście truskawek | |||||||
Botwinka | 3:1 | 1% | 3,7% | 92% | 1,8% | Duża zawartość witaminy A | |
Warzywa | |||||||
Marchewka | 1:1,7 | 5% | 1.8% | 6.6% | 90% | 8% | Duża zawartość witaminy A |
Ogórek | 1:1,5 | 2% | 7% | 2,3% | 97% | 6% | |
Zielony groszek | 1:4,3 | 4% | 5,1% | 4,5% | 79% | 5,4% | |
Kukurydza | 1:13 | 1,0% | 2,0% | 5,4% | 77% | 2,6% | Duża zawartość fosforu |
Papryka słodka zielona | 1:2 | 2% | 1,8% | 92% | 9% | ||
Papryka słodka czerwona | 1:2 | 2% | 2,0% | 92% | 9% | Duża zawartość witaminy A oraz witaminy C (19%) | |
Papryka słodka żółta | 1:2,2 | 2% | 9% | 92% | 1,0% | ||
Kalafior | 1:2 | 2% | 2,5% | 2,2% | 92% | 2,0% | |
Seler | 1,6:1 | 1% | 1,7% | 1% | 95% | 8% | |
Rzodkiewka | 1:1 | 5% | 1,6% | 2,7% | 95% | 6% | |
Pomidor | 1:5 | 3% | 1,1% | 3% | 94% | 9% | |
Szparagi | 1:2,7 | 2% | 2,1% | 2% | 92% | 2,3% | |
Fasola | 1:1 | 1% | 3,4% | 90% | 1,8% | ||
Brokuły | 1:1,4 | 4% | 3,0% | 91% | 3,0% | Duża zawartość witaminy C (9%) | |
Kalarepa | 1:2 | 3% | 1,8% | 3,9% | 83% | 1,5% | |
Owoce | |||||||
Jabłka | 1:1.8 | 3% | 1.9% | 11.5% | 85% | 2% | |
Gruszki | 1:1 | 4% | 2,4% | 10,5% | 84% | 4% | |
Banany | 1:3,3 | 5% | 2.4% | 18.4% | 74% | 1,0% | Duża zawartość fosforu |
Winogrona (czerwone i zielone) |
1,4:1 | 4% | 1,0% | 16% | 81% | 6% | |
Figi | |||||||
Truskawki | 1:1,4 | 4% | 2,3% | 5,7% | 92% | 6% | Zawierają witaminę C |
Maliny | |||||||
Arbuz | 1:1 | 4% | 5% | 9% | 92% | 6% | |
Śliwki | 1:2,5 | 6% | 1,5% | 7,5% | 85% | 8% | |
Brzoskwinie | 1:2,4 | 1% | 2,0% | 8,7% | 88% | 7% | |
Morele | 1:1,4 | 4% | 2,4% | 9,3% | 86% | 1,4% | Duża zawartość witaminy A |
Nektarynki | 1:3 | 5% | 1,6% | 8,5% | 86% | 9% | |
Melon | |||||||
Grejpfrut | 1,2:1 | 1% | 0% | 6,2% | 91% | 6% | Duża zawartość witaminy C (4%) |
Kiwi | 1:1,5 | 4% | 3,4% | 9% | 83% | 1,0% | Duża zawartość witaminy C (10%) |
Ananas | 1:1 | 4% | 1,2% | 12% | 87% | 4% | |
Mango | 1:1 | 3% | 1,8% | 14,8% | 82% | 5% | Duża zawartość witaminy A |
Papaja | 5:1 | 1% | 1,8% | 5,9% | 89% | 6% | Duża zawartość wapnia i duża zawartość witaminy C (6%) |
Pomarańcze, mandarynki |
1,4:1 | 2% | 2,3% | 88% | 6% | Duża zawartość witaminy C, mała zawartość witaminy A | |
Rośliny szkodliwe | |||||||
Sałata | |||||||
Kapusta | |||||||
Szczaw | |||||||
Rabarbar [Toksyczny!] | 6:1 | 2% | 1,8% | 9% | 94% | 9% | |
Szpinak | |||||||
Konwalie | |||||||
Tojad | |||||||
Wilczełyko | |||||||
Bluszcz | |||||||
Awokado [Toksyczny!] | 1:4 | 17,3% | 4,9% | 1% | 73% | 2,1% | |
Zielone części roślin takich jak ziemniaki, pomidory, papryki |
Podawanie wszystkich bądź większości pozycji z wyżej wymienionej tabeli może okazać się dla większości hodowców uciążliwe i kosztowne, szczególnie zimową, jesienną porą. Dlatego polecamy zaopatrzenie się w kiełkownicę, która już od dawna wykorzystywana jest z powodzeniem przez posiadaczy legwanów zielonych. Dzięki temu urządzeniu będziemy mogli sami w domu siać kiełki co przyniesie korzyści zarówno dla zwierząt (zdrowy, urozmaicony pokarm), jak i hodowców.
Wapń (Ca) i fosfor (P) |
Gady, jako kręgowce, dla właściwego rozwoju szkieletu potrzebują wapnia i fosforu dostarczanego w odpowiednich proporcjach. W przypadku, gdy dieta jaszczurki skomponowana jest nieprawidłowo (zawiera zbyt dużo fosforu w stosunku do wapnia), organizm zaczyna dążyć do ustabilizowania stosunku Ca:P, pobierając wapń m.in. z kości, co prowadzi do licznych powikłań, chorób (przykładowo MBD). |
Autor:
Karol "Crowin" Twardosz
10.06.2010
Tutaj na www.pogona.pl odnaleźć można wzmiankę o żywieniu " http://www.pogona.pl/index.php?strona=zywienie " . Na jej podstawie doszedłem do wniosku ,że warto kontynuować ten temat dlatego założyłem ten wątek tematyczny, a dokładniej robię go bardziej czytelnym, gdyż poprzedni mojego dzieła takowym nie był;). Korzystając z wolnego czasu postanowiłem go zrobić bardziej znośnym.
Do użytkowników , którzy mają wątpliwości tu piszę tak ,tam tak a jeszcze indziej tak od razu na wstępie odpisuję ,jeżeli masz wątpliwości do jakiegoś "produktu" zastąp go innym. Mamy takie pole do manewru ,że nie warto ryzykować i cały czas podawać coś czego nie jesteśmy pewni.
W sezonie nie ma najmniejszego problemu ,ze zdobyciem urozmaiconego pokarmu roślinnego. Wystarczy ,że się udamy na jakiś obszar gdzie ruch samochodowy nie jest zbyt obfity i zbierzemy kilka różnych roślin przykładowo:
Należy jednak pamiętać o tym ,że w roślinnym menu równie ważne jest urozmaicenie diety ...przykładowo sam mniszek lekarski (mlecz) w dużych ilościach powoduję na dłuższą metę odwodnienie z racji jego właściwości. Dlatego tak ważne jest urozmaicenie diety.
Na zimę pozostaję nam również możliwość zamrożenia części rośli i podania go w zimie po wcześniejszym odczekaniu pewnego czasu.
Również dobrym rozwiązaniem poza sezonem ,gdy na łąkach nie występują pod dostatkiem rośliny są kiełki. Kiełki które są idealne dla naszych zwierzaków to przykładowo kiełki:
-rzodkiewki
-lucerny (Alfalfa)
-rzeżuchy
-słonecznika
- fasolki mung (ale jej nie w zbyt dużych ilościach co przedstawię zaraz poniżej.)
- soczewicy,
-gorczycy,
Mają one wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Procesy chemiczne i związane z nimi zmiany w kiełkujących ziarnach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. W zależności od natężenia światła, temperatury oraz rodzaju nasion kiełki nadają się do spożycia po 2-7 dniach.
Jak zaznaczył Kurimu , nie poleca podawania kiełków Soi. Można się napotkać na wielu stronach poświęconych choćby legwanowi zielonemu o takowej możliwości ... " Z jakiego powodu?Pragnę przypomnieć,że zarówno nasiona jak i kiełki zawierają kwas fitynowy,który utrudnia wchłanianie niektórych minerałów( wapń,magnez,żelazo,cynk),saponiny,oraz czynnik wolotwórczy(goitrogenny)i jeszcze kilka substancji antyodżywczych."
Innym polecanym sposobem na zachowania zróżnicowania diety roślinnej dla naszych brodatych smoków są, zioła w doniczkach jak i rośliny które świetnie sobie radzą w domu i ich wzrost jest bardzo szybki:
Najlepszym przykładem ku temu jest trzykrotka w każdej możliwej odmianie: (zdjęcie mojej wiosennej trzykrotki po sezonie która już zaczyna na nowo się rozrastać, do zimowego sezonu)
Tak samo można nabyć w sklepach zioła w doniczkach przykładowo:
-melisa
-bazylia
- i wiele innych ,należy jednak zwrócić uwagę, aby były to roślinny ekologiczne. Dobrym rozwiązaniem jest również posadzenie ich samemu (w biedronce nasiona kosztują 70gr) , a naprawdę bardzo wiele nasion wschodzi w górę. W sumie mam teraz w domu więcej bazylii niż nie jeden sklep. Dodatkowym atutem bazylii jest jego zapach kto lubie ten wie, jak i to że tego zapachu nie lubią komary;)))) A to bardzo wielki atut na letnie wieczory!
Bardzo ważne jest również jak największe wyeliminowanie szkodliwych roślin z menu naszych brodaczy (jak kapusta pekińska, brokuły, i inne rośliny posiadające szczawiany - powodują utrudnienie wchłaniania wapnia i goitryny - powodują uszkodzenie tarczycy )
na wycinkach które zamieściłem poniżej, po kolei ,gdzie doniec zakryło zdjęcie Produkt,szczypiorek,kalarepa,brokuły,kiełki grochu,
Jak i odpowiednia suplementacja wapnia , zważywszy na stosunek Ca: P poszczególnej karmówki (oczywiście karmiąc np. świerszcze mleczami poprawimy to, jednak w sklepach karmione są głównie otrębami gdzie jeszcze to pogarsza ich właściwość , patrząc na stosunek otrębów 1:73 Ca; P)
Jak i lista poszczególnych traw i ich wartości Ca : P :
Pokarm |
% Białka |
% Tłuszczu |
% Błonnika |
% CHO |
% Ca |
% P |
% Sucha masa |
Trawa Aristida sp. |
6.3 |
1.5 |
34.8 |
48.7 |
0.59 |
0.09 |
|
Sphaeralcea sp. |
20.4 |
2.4 |
23.2 |
42.3 |
3.34 |
0.31 |
|
Trawa Triodia |
9.7 |
2.0 |
33.7 |
44.4 |
1.01 |
0.08 |
|
Stokłosa (Bromus rubens) |
8.5 |
|
31.6 |
|
0.28 |
0.23 |
35.9 |
Trawa Bouteloua trifida |
7.6 |
2.3 |
33.0 |
48.4 |
0.61 |
0.10 |
56.9 |
Trawa Muhlenbergia porteri |
7.3 |
1.8 |
36.9 |
48.1 |
0.27 |
0.09 |
|
Erodium cicutarium |
13.5 |
2.8 |
21.2 |
47.0 |
1.95 |
0.33 |
16.4 |
Średnia |
10.5 |
2.1 |
30.6 |
47.0 |
1.15 |
0.18 |
|
Średni stosunek Ca:P = 6.4:1 |
|
Cokolwiek nie mamy zamiaru podać naszym zwierzakom, warto a nawet trzeba odnaleźć jego łacińską nazwę i sprawdzić czy przypadkiem nie jest rośliną toksyczną przykładowo tutaj:
http://www.atlas-roslin.com/trujace.html bo może się zdarzyć ,że zamiast pomagać zwierzakowi ,będziemy mu szkodzić!
Autor:
Andrzej Doniec
15.07.2009